Egyptská kuchyně patří spíš mezi hodně kalorické a výrazně kořeněné. Tím se ale nenechte odradit, nabízí i dostatek zdravých specialit.
Velmi důležité je však za každých okolností dodržovat některá pravidla týkající se místního stravování:
- Nikdy nepijte vodu z vodovodu a ani si s ní nečistěte zuby! Rozlučte se také s nápoji s ledem. Vyvarujte se tepelně nezpracovaných surovin a nejezte pokud možno od pouličních kuchařů. Rovněž se doporučuje nekonzumovat ovoce, které se nedá oloupat.
- V horkém odpoledni nejspíš nebudete mít hlad, ale zcela jistě pořádnou žízeň. V tom případě zkuste třeba egyptské melouny.
- A přestože budete mít jako většina zdejších turistů plnou penzi, byla by velká škoda aspoň jednou večer nevyrazit ven z hotelu a nezkusit nabídku místních restaurací. Protože se nacházíte v muslimské zemi, vepřové tady samozřejmě nenajdete. Maso Egypťané nejčastěji připravují na grilu, a to hlavně kuřecí, jehněčí a také ryby. Z jehněčího si můžete pochutnat na kebabu, a pokud máte rádi mletá masa, pak zvolte koftu - smažené či grilované pikantní kuličky z jehněčího masa kořeněné koriandrem.
- Pro nenasytné strávníky je přímo ideální tradiční egyptské jídlo kosheri. Je to směs nudlí, čočky, rýže a cizrny s česnekem a vinným octem zalitá tomatovou omáčkou. Najdete ji ve specializovaných restauracích za příjemnou cenu od 15 do 25 egyptských liber (zhruba 50-85 českých korun).
- Milovníci polévek si mohou vychutnat například zeleninový vývar ochucený česnekem, pepřem a koriandrem s názvem molokheia.
- Další místní nemasovou specialitou, která překvapivě zasytí, je cizrnová pasta s česnekem, sezamovou pastou tahini a solí, známá jako hummus. Podává se s různými druhy bylinek a chlebovou plackou, zaplatíte za ní kolem pěti EGP (v přepočtu do 20 korun).
- Pokud nevydržíte ani den bez kávy, pak se nemusíte bát, najdete ji i tady, ovšem velmi silnou a přeslazenou.
Egypťané ovšem před kávou dávají přednost čaji. Ten se podává buď černý s cukrem, nebo zelený s lístky máty. - Velice oblíbený je také teplý či studený nápoj ze sušeného ibišku, který poznáte podle jeho typické rubínové barvy - karkade. Sušené ibiškové květy seženete na každém místním trhu.
- Pokud máte k možným hygienickým rizikům dobrodružný vztah, poměrně levně si tu můžete dopřát čerstvé vymačkané ovocné šťávy, které se lisují i s dužinou.
- Místní moučníky, např. kunafu (nudlový závitek plněný pistáciemi a máčený v medu) nebo i u nás známá baklava, potěší zase milovníky sladkého. I oni však brzy zjistí, že pamlsky jsou sladké možná až příliš.
- Vychutnat si orientální atmosféru můžete rovněž posezením u vodní dýmky nazývané šíša, jež je neodmyslitelnou součástí tamní kultury. Místní s ní také často posedávají před svými krámky a berou ji s sebou třeba i na pláž.
zdroj: www.lidovky.cz